Srnčie stehno na cesnaku

Potrebujeme:

600 g srnčieho mäsa zo stehna, 40 g údenej slaniny, 4-5 strúčikov cesnaku, ďumbier, soľ, mleté čierne korenie, 40 g masti, 1 cibuľa, 20 g hladkej múky, 1 dcl červeného vína

Ako na to:

Mäso umyjeme, odblaníme, pretiahneme kúskami slaniny. Cesnak pretlačíme, rozmiešame s ďumbierom a potrieme mäso. 
Takto pripravené mäso osolíme, okoreníme a na masti spolu s pokrájanou cibuľou pečieme. Počas pečenia podlievame troškou vody. Pečieme 1,5 - 2 hodiny. 
Upečené mäso vyberieme. Šťavu zaprášime múkou, pridáme víno a necháme povariť. Hotovú šťavu prelejeme na pokrájané mäso. Podávame so zemiakmi.

 

Srnčí paprikáš

Potrebujeme:

1 cibuľa, 60 g masti, 100 g koreňovej zeleniny (petržlen, mrkva), 1 kocka cukru, 600 g srnčieho mäsa, 20 g hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, 1 bobkový list, borievky, 5 dcl vývaru alebo vody, ocot, 1 dcl bieleho vína

Ako na to:

Očistenú, nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na masti. Pridáme očistenú, pokrájanú zeleninu, cukor a chvíľu necháme dusiť. 
Do cibuľového základu pridáme na menšie kúsky pokrájané mäso, poprášime múkou, chvíľu opražíme, pridáme soľ, podlejeme 1/3 vývaru a prikryté dusíme do polomäkka. 
Do zvyšku vývaru dáme čierne korenie, bobkový list, borievky, ocot, víno a pridáme k mäsu. Dodusíme do mäkka. 
Mäso vyberieme na misu, omáčku prepasírujeme. Podávame s makarónmi.

 

Nemecká srna

Potrebujeme:

1,5 kg srňaciny (karé) 1 kocka slepačieho bujónu, 2 cibule, 150 g slaniny, 5 PL šľahačkovej smotany, 1 PL Gustin, korenie "Divočina" (Vitana)

Pác: 1,5 dcl červeného vína (Alibernet), 2 PL oleja, 3 PL dijónskej horčice, 2 PL zeleného korenia (podrvené), 6 borievok, 2 PL soli, 2 bobkové listy

Ako na to:

Príprava pácu: Zmiešame 1,5 dcl červeného vína, 2 PL oleja, 2 PL drveného zeleného korenia, 3 PL dijónskej horčice, 6 borievok, 2 PL soli a pridáme 2 bobkové listy. Necháme postáť 24 hodín. 

Srňacinu nakrájame na medailóniky a z oboch strán mierne naklepeme. Na 24 hodín naložíme do pripraveného pácu. Na panvici na steaky upražíme 150 g slaniny na opekanie, a potom tam postupne opražíme medailóniky. Medailóniky vyberieme a dáme do tlakového hrnca. 
Do výpeku pridáme 2 nadrobno nakrájané cibule, upražíme a pridáme do tlakového hrnca spolu s jednou kockou bujónu, rozpustenou v 2,5 dcl vody. Prilejeme aj zvyšok pácu. V tlakovom hrnci dusíme asi 30 min. Potom primiešame 5 PL šľahačkovej smotany a 1 PL Gustinu zmiešaného s 0,5 dcl vody. Pridáme 1 PL korenia na divinu a necháme zovrieť. 

Podávame s opekanými zemiakmi, brusnicami a červeným vínom.

 

 

Srnčie mäso v moridle

Potrebujeme:

2,5 dcl oleja, 1 citrón, 1 lyžica posekanej petržlenovej vňate, 3-4 zrnká čierneho korenia, 600 g srnčieho mäsa zo stehna

Ako na to:

Z dvoch dcl oleja, šťavy citróna, petržlenovej vňate a celého čierneho korenia pripravíme moridlo. Mäso umyjeme, odblaníme, nakrájame na hrubšie plátky, trošku ich naklepeme a dáme ich do moridla na 12 hodín. Potom mäso vyberieme a na zvyšku oleja prudko opečieme po oboch stranách. Dochutíme soľou. Podávame so zemiakmi.

 

Srnčí chrbát na červenom víne

Potrebujeme:

1 kg srnčieho chrbta, 50 g údenej prerastenej slaniny, soľ, mleté čierne korenie, 40 ml oleja, mletá červená paprika, 2 cibule, 2 mrkvy, 2 zrnká borievok, 1 dcl červeného vína, 0,25 l kyslej smotany, 1 lyžička maizeny

Ako na to:

Mäso umyjeme, odblaníme, prešpikujeme úzkymi prúžkami prerastenej slaniny, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a na oleji z jednej strany prudko opečieme. 
Potom mäso obrátime, posypeme ho mletou červenou paprikou, pridáme očistenú pokrájanú cibuľu, mrkvu a zrnká borievok. Prikryjeme a za občasného podlievania horúcou vodou udusíme. 
Mäkké mäso vyberieme, šťavu podlejeme červeným vínom, pridáme smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali maizenu, dobre povaríme a omáčku rozmixujeme. Mäso pokrájame, uložíme na misu a podlejeme omáčkou. Podávame s knedľou.

 

 

Srnčie ragú

Potrebujeme:

500 g srnčieho mäsa, 40 g tuku, 30 g cibule, 60 g koreňovej zeleniny, 2 dcl mlieka, 40 g hladkej múky, 20 g údenej slaniny, horčica, mleté čierne korenie, soľ, voda

Ako na to:

Zeleninu a nadrobno posekanú cibuľu opražíme na rozpálenom tuku. Mäso pokrájame na kocky, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou spolu so zeleninou.
Keď je mäso mäkké, šťavu zahustíme mliekom, v ktorom sme rozmiešali múku, pridáme horčicu a povaríme. Nakoniec pridáme na malé kocky pokrájanú a rozškvarenú slaninu.

 

Srnčie stehno na cesnaku

Potrebujeme:

600 g srnčieho mäsa zo stehna, 40 g údenej slaniny 5 strúčikov cesnaku, ďumbier, soľ, mleté ​​čierne korenie, olej, 1 cibuľa, 20 g hladkej múky, 1 dcl červeného vína

Ako na to:

Mäso umyjeme, odblaníme a pretiahneme kúskami slaniny. Pretlačený cesnak rozmiešame s ďumbierom a potrieme ním mäso. Takto pripravené mäso osolíme, okoreníme a na oleji spolu s pokrájanou cibuľou opražíme. Pečieme približne 2 hodiny. Občas podlievame vodou. 
Upečené mäso vyberieme. Šťavu zaprášime múkou, pridáme víno, povaríme a hotovou omáčkou prelejeme pokrájané mäso. Podávame so zemiakmi.

 

Srnčí paprikáš

Potrebujeme:

600 g srnčieho mäsa, 1 cibuľa, olej, 100 g koreňovej zeleniny, 100 g údenej slaniny, 1 ČL cukru, 20 g hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, 1 bobkový list, 3 borievky, 5 dcl mäsového vývaru, ocot, 1 dcl červeného vína

Ako na to:

Očistenú, nadrobno pokrájanú cibuľu a slaninu speníme na oleji. Pridáme očistenú, pokrájanú zeleninu, cukor a chvíľu necháme dusiť. 
Do cibuľového základu pridáme na menšie kúsky pokrájané mäso, poprášime múkou, chvíľu opražíme, pridáme soľ, podlejeme vývarom a prikryté dusíme do polomäkka. 
Do zvyšku vývaru dáme čierne korenie, bobkový list, borievky, ocot, víno a pridáme k mäsu. Dodusíme do mäkka. Podávame s cestovinou.

 

 

© 2013 Všetky práva vyhradené pzvelkysaris. Design by António

Tvorba webových stránok zdarmaWebnode