Potrebujeme:
600 g jelenieho mäsa z pleca alebo zo stehna, 40 g masti, 2 cibule, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, mletá červená paprika, 2 rajčiaky
Ako na to:
Odležané jelenie mäso umyjeme a pokrájame na kocky.
Opražíme na rozohriatej masti, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a opražíme. Keď je cibuľa zlatistá, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, dochutíme rozotreným cesnakom a mletou červenou paprikou.
Podľa potreby podlejeme a udusíme takmer do mäkka.
Keď je mäso takmer mäkké, pridáme olúpané pokrájané rajčiaky a dodusíme.
Potrebujeme:
1 ks celého karé, 1 sáčok korenia na gril, cesnak, olivový olej, 1/2 balíka korenia na divinu
Ako na to:
Karé odblaníme a nakrájame na rezne. Vložíme do misky, kde pridáme korenie na gril, cesnak, olivový olej a korenie na divinu. Takto namarinované mäso necháme odležať asi 3 dni (čím dlhšie tým lepšie).
Pečieme na rozpálenej panvici asi 2 minúty a podávame teplé s červeným vínom.
Potrebujeme:
1500 g jelenieho stehna, 200 g slaniny s kožou, 40 g soli, 300 g koreňovej zeleniny, 50 g cukru, 200 g slivkového lekváru, divoké korenie, bobkový list, čierne korenie, 100 g paradajkového pretlaku, 150 g citrónov, 200 ml červeného vína, 500 g hruškového kompótu, 100 g hladkej múky, 1700 g vývaru z kostí diviny, 150 g šípkového džemu, 200 g cibule
Ako na to:
Pripravíme si tmavý základ zo zeleniny, ktorý dotmava orestujeme. Pridáme divoké korenie, paradajkový pretlak a slivkový lekvár. Omáčku zahustíme tmavou zápražkou alebo strúhaným perníkom.
Dobre povaríme a dochutíme červeným vínom.
Jelenie stehno nakrájame, osolíme, okoreníme, necháme odležať v oleji a pred podávaním opečieme. Jedlo ozdobíme plátkom opečenej slaniny a hruškou naplnenou šípkovým džemom.
Potrebujeme:
500 g mäsa zo stehna, 60 g údenej slaniny, 0,5 l vína, soľ, 50 g cibule, 1 bobkový list, citrónovú kôru, celé čierne korenie, 2 klinčeky, 60 g masla, 30 g chlebovej kôrky, 0,2 l kyslej smotany
Ako na to:
Odblanené a umyté mäso popreťahujeme údenou slaninou, zalejeme vínom a necháme 4 dni odležať na chladnom mieste. Každý deň mäso vo víne obrátime.
Potom ho z vína vyberieme, osolíme, dáme na pekáč, pridáme pokrájanú cibuľu, bobkový list, kúsok citrónovej kôry, celé čierne korenie, klinčeky, podlejeme vínom, v ktorom bolo naložené mäso a pečieme v rúre.
Občas ho polievame rozpusteným maslom, pridáme chlebovú kôrku a pečieme. Počas pečenia prilievame smotanu, víno a upečieme mäso do mäkka. Mäkké mäso vyberieme, šťavu prelisujeme a vložíme do nej pokrájané mäso. Podávame s dusenou ryžou.
Potrebujeme:
500 g mäsa z chrbta, soľ, 0,1 l bieleho vína, 1 lyžicauoctu, celé čierne a nové korenie, 2 klinčeky, 3 zrnká borievok, štipku tymiánu, 2 bobkové listy, 1 cibuľu
Ako na to:
Mäso odblaníme a dáme do rajnice. Osolíme ho, polejeme vínom, octom, pridáme celé čierne a nové korenie, klinčeky, borievky, tymián, bobkový list, cibuľu a dobre podlejeme horúcou vodou.
Prikryjeme a za stáleho miešania a podlievania vlastnou šťavou udusíme do mäkka.
Udusené mäso vyberieme a pokrájame na plátky. Polejeme prelisovanou šťavou a podávame s citrónovým chrenom.