Jelení guláš

Potrebujeme:

600 g jelenieho mäsa z pleca alebo zo stehna, 40 g masti, 2 cibule, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, mletá červená paprika, 2 rajčiaky

Ako na to:

Odležané jelenie mäso umyjeme a pokrájame na kocky. 
Opražíme na rozohriatej masti, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a opražíme. Keď je cibuľa zlatistá, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, dochutíme rozotreným cesnakom a mletou červenou paprikou. 
Podľa potreby podlejeme a udusíme takmer do mäkka. 
Keď je mäso takmer mäkké, pridáme olúpané pokrájané rajčiaky a dodusíme.

 


Minútky z jeleňa

Potrebujeme:

1 ks celého karé, 1 sáčok korenia na gril, cesnak, olivový olej, 1/2 balíka korenia na divinu

Ako na to:

Karé odblaníme a nakrájame na rezne. Vložíme do misky, kde pridáme korenie na gril, cesnak, olivový olej a korenie na divinu. Takto namarinované mäso necháme odležať asi 3 dni (čím dlhšie tým lepšie). 
Pečieme na rozpálenej panvici asi 2 minúty a podávame teplé s červeným vínom.

 

 

Jelenie medailóniky so šípkovou omáčkou

Potrebujeme:

1500 g jelenieho stehna, 200 g slaniny s kožou, 40 g soli, 300 g koreňovej zeleniny, 50 g cukru, 200 g slivkového lekváru, divoké korenie, bobkový list, čierne korenie, 100 g paradajkového pretlaku, 150 g citrónov, 200 ml červeného vína, 500 g hruškového kompótu, 100 g hladkej múky, 1700 g vývaru z kostí diviny, 150 g šípkového džemu, 200 g cibule

Ako na to:

Pripravíme si tmavý základ zo zeleniny, ktorý dotmava orestujeme. Pridáme divoké korenie, paradajkový pretlak a slivkový lekvár. Omáčku zahustíme tmavou zápražkou alebo strúhaným perníkom. 
Dobre povaríme a dochutíme červeným vínom. 
Jelenie stehno nakrájame, osolíme, okoreníme, necháme odležať v oleji a pred podávaním opečieme. Jedlo ozdobíme plátkom opečenej slaniny a hruškou naplnenou šípkovým džemom. 

 

Jelenie stehno vo víne

Potrebujeme:

500 g mäsa zo stehna, 60 g údenej slaniny, 0,5 l vína, soľ, 50 g cibule, 1 bobkový list, citrónovú kôru, celé čierne korenie, 2 klinčeky, 60 g masla, 30 g chlebovej kôrky, 0,2 l kyslej smotany

Ako na to:

Odblanené a umyté mäso popreťahujeme údenou slaninou, zalejeme vínom a necháme 4 dni odležať na chladnom mieste. Každý deň mäso vo víne obrátime. 
Potom ho z vína vyberieme, osolíme, dáme na pekáč, pridáme pokrájanú cibuľu, bobkový list, kúsok citrónovej kôry, celé čierne korenie, klinčeky, podlejeme vínom, v ktorom bolo naložené mäso a pečieme v rúre. 
Občas ho polievame rozpusteným maslom, pridáme chlebovú kôrku a pečieme. Počas pečenia prilievame smotanu, víno a upečieme mäso do mäkka. Mäkké mäso vyberieme, šťavu prelisujeme a vložíme do nej pokrájané mäso. Podávame s dusenou ryžou. 

 

 

Jelení chrbát dusený vo víne

Potrebujeme:

500 g mäsa z chrbta, soľ, 0,1 l bieleho vína, 1 lyžicauoctu, celé čierne a nové korenie, 2 klinčeky, 3 zrnká borievok, štipku tymiánu, 2 bobkové listy, 1 cibuľu

Ako na to:

Mäso odblaníme a dáme do rajnice. Osolíme ho, polejeme vínom, octom, pridáme celé čierne a nové korenie, klinčeky, borievky, tymián, bobkový list, cibuľu a dobre podlejeme horúcou vodou. 
Prikryjeme a za stáleho miešania a podlievania vlastnou šťavou udusíme do mäkka. 
Udusené mäso vyberieme a pokrájame na plátky. Polejeme prelisovanou šťavou a podávame s citrónovým chrenom.

© 2013 Všetky práva vyhradené pzvelkysaris. Design by António

Vytvorte si webové stránky zdarma!Webnode