Bažant na smotane

Potrebujeme:

1 bažant, 80 g slaniny, soľ, 80 g masla, 5 zrniek čierneho korenia, 3 zrnká nového korenia, 2 bobkové listy, 1 cibuľa, 100 ml suchého bieleho vína, 1 lyžička hladkej múky, 200 ml sladkej smotany, 2 lyžice citrónovej šťavy

Ako na to:

Bažanta prešpikujeme polovicou nakrájanej slaniny a osolíme. Do pekáča dáme maslo, zvyšok slaniny, čierne a nové korenie, bobkový list a nakrájanú cibuľu. Na to položíme bažanta, priklopíme a pečieme v úre. 
Mäso podlievame a pred dopečením prilejeme víno. Potom bažanta vyberieme, do pekáča vsypeme múku, podlejeme vodou, pridáme smotanu a citrónovú šťavu. Mäso naporciujeme a prehrejeme v smotanovej omáčke.

 

 

Pečený plnený bažant

 

Potrebujeme:
1 ks bažant kohút, anglická slanina, jablko, väčšia cibuľa, 5-6 strúčikov cesnaku (podľa chuti), bylinky: bazalka, tymián, maslo, škorica, červená mletá paprika, soľ, olej 


Ako na to: 

 
Vyháčkovaného bažanta stiahneme s kože (môžme použiť aj s kožou ošklbaného)a umyjeme ho vo vode. Ak je to možné vyberieme viditeľné broky. Jablko nakrájame na plátky, rovnako tak aj slaninu. Štvrťku cibule postrúhame na trelku a natrieme ňou vnútro bažanta, kde potom následne vložíme jablká posypané škoricou. Môžme zašiť aby plnka nešla von ale nieje to nutné. Na spodok zapekacej misky dáme trochu oleja a vložíme tam bažanta. Posolíme ho a na vrch potrieme bylinky + papriku rozrobenú v oleji. 
Potom poukladáme plátky slaninky, ostatok cibule pokrájanej z cesnakom a na vrch ešte pridáme plátky masla. Takto pripraveného bažanta vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 200-250°C do zlatista. Počas pečenia podlievame hodne výpekom, aby bolo mäsko šťavnaté. Ako prílohu odporúčam zemiakovú kašu alebo ryžu (každý podľa svojej chuti). Na ozdobu môžete použiť brusnice. A na pitie skleničku dobrého vínka!

 

© 2013 Všetky práva vyhradené pzvelkysaris. Design by António

Vytvorte si webové stránky zdarma!Webnode