Stehno z diviaka pečené

Potrebujeme:

800 g diviačieho mäsa zo stehna, soľ, nahrubo potlčené čierne korenie, masť, petržlenová vňať, 2 cibule, 3 borievky, vývar z masoxu

Ako na to:

Odležané mäso odblaníme, umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme a zo všetkých strán opečieme na rozohriatej masti. 
Pridáme posekanú vňať, na kolieska pokrájanú cibuľu, borievky, podlejeme horúcim vývarom, prikryjeme a vo vyhriatej rúre pečieme domäkka. 
Počas pečenia obraciame a polievame šťavou. Potom odkryjeme a upečieme do ružova.

 

 

Diviačie stehno so šípkovou omáčkou

Potrebujeme:

500 g diviačieho stehna, 150 g slaniny, soľ, 250 ml sladkého bieleho vína, 3 lyžice masti, 200 g mrkvy, 4 lyžice šípkového džemu, 50 g masla, 50 g hladkej múky, šťava a kôra z 1/2 citróna

Ako na to:

Stehno prešpikujeme slaninoou, dôkladne osolíme, polejem vínom a necháme asi šesť hodín uležať v chladničke. 
V hrnci opražíme na masti nastrúhanú mrkvu. Pridáme šípkový džem a hneď ako skaramelizuje, vložíme mäso i s vínom a za občasného podlievanie dusíme. 
Mäkké mäso vyberieme, základ omáčky zahustíme svetlou zápražkou pripravenou z masla a múky. Dochutíme citrónovou šťavou a kôrou. Omáčkou precedíme, zľahka povaríme a ešte zjemníme kúskom masla. Podávame s knedľou.

 

 

Diviak s červeným vínom

Potrebujeme:

1 kg mäsa z diviaka, 60 g slaniny, 40 g tuku, 2 dcl červeného vína, 3 lyžičky šípkového a 2 lyžičky ríbezľového lekváru, 1 lyžičku horčice, citrónovú šťavu, citrónovú kôru, trochu cukru 
Moridlo: 0,5 l vody, 1 dcl octu, 100 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen a zeler), 50 g cibule, celé čierne korenie, borievky, 1 bobkový list, tymian, rascu, soľ

Ako na to:

Umyté mäso dáme do moridla a odložíme na chladné miesto, pričom ho každý deň obraciame. 
Po 4 až 5 dňoch mäso vyberieme, prešpikujeme slaninou a na tuku zo všetkých strán opečieme. Potom ho do polovice podlejeme moridlom, pridáme zeleninu s korením z moridla, víno a pomaly dusíme. 
Pred dokončením pridáme šípkový a ríbezľový lekvár, horčicu, trocha postrúhanej citrónovej kôry a cukor. 
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, šťavu dochutíme citrónovou šťavou a precedíme. 

 

 

Ražniči z diviaka

Potrebujeme:

500 g mäsa z diviaka, 200 g domácej klobásy, 150 g údenej slaniny, 3 cibule, olej, 3 borievky, citrónovú šťavu 
Cesnaková pasta: 2 strúčiky cesnaku, mletú červenú papriku, potlčené čierne korenie, soľ, maslo

Ako na to:

Mäso umyjeme, odblaníme, nakrájame na kocky a potrieme olejom, v ktorom sme rozmiešali citrónovú šťavu a potlčené borievky. Na niekoľko hodín odložíme na chladné miesto. 
Domácu klobásu nakrájame na kolieska, slaninu na väčšie kocky, cibuľu nakrájame na štvrtky a rozoberieme na lupienky. 
Na drevené špajdle striedavo napichujeme klobásu, mäso, slaninu a cibuľu. Hotové ražníky potrieme cesnakovou pastou, opražíme na rozohriatom oleji a upečieme vo vyhriatej rúre. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovými šalátmi. 

Cesnaková pasta: Cesnak očistíme, pretlačíme a vymiešame so soľou, maslom, čiernym korením a červenou paprikou.

 

 


Diviačia roláda s mozaikou

Potrebujeme:

olej, mleté mäso z diviaka, 4 rožky, 200-300 ml mlieka, 6 strúčikov cesnaku, korenie na divinu, soľ, čierne korenie, strúhanka, 2 surové vajíčka, 2 uvarené vajíčka, mrazená koreňová zelenina, tvrdý syr krájaný na pásiky (cca 100g), 1 párok alebo klobáska, potravinárska fólia, strúhanka

Ako na to:

Mleté mäso z diviaka dobre premiešame s korením na divinu, čiernym korením, prepasírovaným cesnakom a soľou. Rožky nakrájané na jemné kocky namočíme do mlieka a necháme dobre napiť. Pridáme 2 vajcia, dôkladne rukami premiešame a vytvoríme pevnú hmotu, ktorú môžeme podľa potreby dohustiť strúhankou. Hmotu rozprestrieme na pracovnej doske, vystlanej potravinárskou fóliou a potretou olejom. Vznikne nám asi 1,5 cm hrubá plocha, na ktorú poukladáme na pásiky pokrájaný syr, párok alebo klobásku, vajíčka a celé posypeme 2 hrsťami mrazenej zeleniny. Pomaly začneme stáčať a vytvárať rolku, pričom fóliu odťahujeme. Takto vzniknutú rolku ešte raz potrieme olejom, obalíme alobalom a dáme piecť na cca 60 min. vo vodou podliatom plechu. Po upečení alobal odstránime a roládu nakrájame na kolieska.

© 2013 Všetky práva vyhradené pzvelkysaris. Design by António

Vytvorte si webové stránky zdarma!Webnode